{ "title": "Hamilelikte Kolesterol Yüksekliği", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/hamilelikte-kolesterol-yuksekligi.jpg", "date": "21.01.2024 22:50:10", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Hamilelikte Kolesterol Yüksekliği, Kan yağları diye adlandırılan lipid yapısındaki bileşikler kolesterol ve trigliserit olmak üzere iki tür olmaktadır. Hamilelikte LDL kolesterolünün yüksekliği kırmızı alarm anlamına gelmektedir. Damarların iç yüzüne yapışarak plaklar haline gelir ve başka maddelerin eklenmesi ile plaklar büyür ve bunların üzerinde oluşan çatlaklarda biriken pıhtılar damarları tıkamaktadır. Damar sertliği olarak bilinen bu tıkanıklık kalp krizine ve inmeye kadar yol açmaktadır. Normal görülen kolesterol total olarak 200 mg/dl altında olması normal kabul edilir. Hamilelikte kolesterol yüksekliği fazla iyi görülmemektedir bu nedenle dikkat edilmesi gereken konulardan birkaçı şöyledir:
Ayrıca sadece kolesterol yüksekliği hamileyken değil gebe kalmak isteyen bayan veya erkeklerde de sıkıntı yaratmaktadır. Çünkü kolesterol yüksek olan kişilerde hamile kalma oldukça zorlaşmaktadır. Eğer hamile kalamıyorsanız mutlaka kolesterolünüzü ölçtürün. Hamilelikte kolesterol yüksekliği anneye zararı olduğu kadar çocuk içinde oldukça zararlı olmaktadır. Bebekte doğmadan kalp rahatsızlığına, zekâ geriliğine kadar rahatsızlık oluşturabilir. Bu nedenle hamileyken mutlaka kolesterol diyeti yapılmalıdır. Kolesterol yüksekliği hamilelik kontrollerinde kan tahlilleri yapıldığında meydana çıkmaktadır.

Hamilelikte de bazı nedenlere bağlı kolesterol ve trigliserit yüksekliği kalıtımsal olarak beslenme bozukluğuna bağlı ve hamilelik sırasında hormonların dengesinin bozulmasına bağlı olarak, ani kilo almaya, strese, hareketliliğin kısıtlanmasına, uyku bozukluğuna ve bazı hastalıkların oluşmasına bağlı olarak hamilelik döneminde kolesterol yüksekliği görülebilmektedir. Genel olarak hamilelikte kolesterol yüksekliğini ölçmek için kan tahlilleri yapılmaktadır. Tahlil yaptırmadan önce mutlaka aç karnına yapılması gerekmektedir. Hamilelik sırasında da kolesterol dengesini korumak için, düzenli yürüyüş ve egzersizler yapılması oldukça önemli olup, düzenli beslenilmesi ve öğün atlamadan hafif yağlı yemekler yenmesi gerekmektedir. Ayrıca sebze, meyve, baklagiller ve tahıl içerikli beslenilmesi, süt ürünlerinin yarım yağlı olanlarının tercih edilmesi, et çeşitlerinden tavuk, balık ve kırmızı etin az yağlı olarak tüketilmesi de oldukça faydalı olmaktadır. Fakat kolesterol problemi var ise bunlara dikkat edilmesi hamileliğin ve bebeğin sağlığı için oldukça önemli olmaktadır. Hamilelikte kolesterol değerleri genel olarak yükseliş gösterir fakat önemli olan kolesterolün çok yükselmemesidir.
" } ] }