{ "title": "Hdl Kolesterol Düşüklüğü", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/hdl-kolesterol-dusuklugu.jpg", "date": "18.01.2024 23:30:00", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Hdl Kolesterol Düşüklüğü; Kolesterol problemi denilince insanların aklına LDL yani kötü kolesterol yüksekliği gelmektedir. Halbuki tek başına LDL kolesterolü düşürmek yeterli olmamaktadır. Hdl yani iyi kolesterolünde düşük olmaması gerekmektedir. Çünkü LDL kolesterolün oluşturduğu olumsuz etkileri Hdl kolesterol ortadan kaldırmaktadır. Hdl kolesterolün görevi vücuttaki fazla olan kolesterolü karaciğere taşır buradan da fazla olan kolesterolün safra yardımıyla vücuttan atılması sağlanır. Hdl kolesterol vücuttaki fazla kolesterolü toplayıp karaciğere dönerken damarlarda LDL kolesterol nedeniyle damarları tıkayan kolesterol partiküllerini de temizler. Bu nedenle Hdl kolesterol düşüklüğü LDL kolesterol yüksekliği kadar tehlikeli bir durumdur.

Hdl kolesterol neden düşük çıkar

Hdl kolesterol düşüklüğü genellikle genetik bazlıdır. Özellikle insülin direnci olanlarda, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlarda, aşırı kilolularda özellikle göbek bölgesi yağlı olanlarda, ürik asidi yüksek olanlarda, tansiyonu yüksek olanlarda ve en önemlisi trigliserit değerleri çok yüksek olanlarda Hdl kolesterol düşüklüğü görülür. Ayrıca hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi, yanlış beslenme ve stres gibi durumlarda Hdl kolesterolün düşmesine sebep olabilmektedir.

Hdl kolesterol değerleri nasıl olmalı

Hdl kolesterol kadınlarda erkeklere göre daha yüksektir. Hdl kolesterolün kadınlarda 50-55, erkeklerde ise 45-50 mg'nin altında olmaması gerekmektedir. Kadınlarda bu değer 40 mg'nin erkelerde ise 30 mg'nin altındaki değerlerde vücut risk altında demektir. Bu durumlarda Hdl kolesterolü yükseltmek için gayret göstermek gerekir. Hdl kolesterolü bu değerlerde yükseltmek geleceğe dönük bir inme veya kalp krizinin önüne geçmek manasına gelmektedir.

Hdl kolesterol nasıl yükseltilir
" } ] }