{ "title": "Hdl Kolesterol Nasıl Yükseltilir", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/hdl-kolesterol-nasil-yukselitilir.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hdl kolesterol nasıl yükseltilir, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamındaki Hdl iyi kolesterol kan yağlarından biridir. Hdl kolesterol vücut için yararlı olmakla birlikte, yüksek oranlarda olması damar hastalıklarından koruyucu etki yapar. Normal Hdl kolesterol değerleri kadınlarda 45 mg / dl, erkeklerde ise 35 mg / dl oranındadır. Sağlıklı kişilerde Hdl kolesterolün 60 mg / dl ve üzerinde olması uygun görülür. Eğer Hdl kolesterol 40 mg / dl altında olursa, bu ciddi bir risk kabul edilir. 30 mg / dl oranından daha düşük Hdl kolesterol seviyesinin yükseltilmesi için önlemler alınmalıdır.

Hdl kolesterol değerleri nasıl yükseltilir?
Hdl kolesterol seviyesini yükseltmek için yapılabilecekler

Her gün beslenmede 2 porsiyon soya tüketilmelidir. Çünkü işlenmiş protein, tempe, tofu gibi phyto östrojen açısından zengin olan besinler Hdl kolesterol seviyelerini yükseltmektedir.

İşlenmiş un, şeker gibi kandaki trigliserit ve kolesterol düzeylerini yükseltecek işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

Hdl kolesterolü yükseltecek besinlerin içinde en önemlisi soğan ve sarımsaktır. Bu nedenle kolesterol sorunu bulunan kişilerin çiğ olarak her gün yarım soğan tüketmesi önerilir. Bu şekilde Hdl düzeyi %25 oranında artar.

Hidrojene nebati yağ, hidrojene yağ gibi trans yağ asitlerinden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.

Tam yağlı süt, süt ürünleri ve peynir tüketiminden kaçınılmalıdır.

İçerisinde omega 3 bulunan balık, koyu yeşil sebzeler, keten tohumu yağı, Ayçiçek yağı, kanola yağı tüketilmelidir.

Alkol tüketiminin azaltılması gerekir.

Tekli doymamış yağlar Hdl kolesterolü yükseltir. Bu nedenle zeytinyağı, kanola yağı gibi tekli doymamış yağlardan zengin yağlar tüketilmelidir.

Kolesterol bakımından zengin olan yumurta sarısı, beyin, ciğer gibi besinler tüketilmemelidir.

Düzenli şekilde spor yapılmalıdır.

Gün içinde 2 öğünde çözünebilir lif içeriği olan besinler tüketilmelidir. Bu besinlerin içinde turunçgiller, tahıllar, yulaf, üzüm, elma, esmer pirinç, kuru baklagiller gibi yiyecekler bulunmaktadır. Tam tahıllı besinler aynı zamanda linoleik asit bakımından da zengindir.
" } ] }