{ "title": "Kolesterol Baş Döndürür Mü", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kolesterol-bas-dondurur-mu-9721.jpg", "date": "21.01.2024 07:39:30", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Kolesterol Baş Döndürür Mü, Kolesterol denilen kavram, bir lipid, yani bir yağ türüdür. Hayvansal kaynaklı gıdalarda ve bütün hücrelerde bulunan mum yapısında yağ benzeri maddelerdir. Yüksek kolesterolde, LDL'nin yani kötü kolesterolün kanda birikmesidir. Kanda toplam kolesterol ve kötü kolesterolün çok olması, HDL (İyi) kolesterolün düşük olması, insanlar açısından bir risk faktörüdür.

Kanda fazla oranda bulunan kolesterol ağır ağır damar duvarında birikerek, kalp krizi, damar tıkanması, felç, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkların oluşum riskini arttırır. Eğer kolesterol kalp problemlerine yol açarsa, göğüste ağrı olması, bulantı ve kusma, baş dönmesi, görmede bozukluk, dengede bozukluk, uyuşukluk ve halsizlik gibi şikâyetler ortaya çıkmaktadır. Felç meydana geldiğinde baş dönmesi ve denge kaybı oluşabilir. Bu gibi durumlarda eğer baş dönmesi gibi bir şikâyet varsa, kişinin kesinlikle bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olması gerekir. Zira baş dönmesi ve denge kaybı gibi şikâyetler orta kulak bölümünde bir problem varsa görülebilir.

Baş Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesi (Vertigo şikâyeti), kişide dengeli hareket olanağı sunan sistemlerin rastgele birinde olan bir problem neticesi olarak meydana çıkan normal olmayan bir şikâyettir. Vertigo sorununun farklı şekillerde ve şiddette hissedilmesi mümkündür. Etraftaki cisimlerin dönüyor gibi olması veya cisimlerin dönüşünü hissedip kişinin de aynısı hissetmesi, yani kişinin kendisini dönüyor gibi düşüyor gibi veya bir istikamete doğru savruluyor gibi hissetmesini sağlar. Ayrıca yerin ayağın altında kayıyor veya sallanıyor olması gibi hissetmek, boşluk veya sersemlik duygularının olması gibi. Bunun yanı sıra, baş dönmesi ile halsizlik, bulantı, öğürme, deride solukluk, göz kararması, terleme benzeri belirtilerde olabilir. Baş dönmesine neden olan hastalığın etkilendiği mekanizmaya göre; Kulak çınlaması, duyma kaybı, çift görme, baş ağrısı, okuma güçlülüğü, kulakta dolgunluk hissi, şuur bozukluğu, güç kaybı, his bozuklukları benzeri ek şikâyetler görülebilir.

Dengenin Sağlanmasında Görevli Yapılar

Gözler, iç kulak, beyin sapı, omurilik, beyincik ve kaslardır. Bu mekanizmalar birbirleri ile karmakarışık bir sinir ağı ile bağlantılıdır. Yağ içermekte olan her besin maddesi doymuş ve doymamış yağlar içerirler. Doymuş yağ kolesterol seviyesini çok yüksek miktarda arttıran nedendir. Bu yağ türü en çok oranda hayvani kaynaklı gıdalarda yer alır. Yağlı etler, tam yağlı süt ve süt ürünlerinde, kümes hayvanlarının yağlı derilerinde, tereyağında en fazla oranda bulunur. Kolesterolü dengede tutabilmek amacıyla, ilk olarak spor yapılmalı ve dengeli biçimde beslenme düzeni kurulmalıdır.
" } ] }