{ "title": "Kolesterol Diyeti", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kolesterol-diyeti.jpg", "date": "19.01.2024 06:17:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kolesterol diyeti, beslenme kurallarına uyarak, ilaç kullanılmasına gerek kalmadan kolesterolün dengede tutulmasını sağlar. Kolesterol yüksekliğinde hemen ilaç kullanmak yerine, diyet uygulanması yararlı olabilir. Bu diyetin yapılması kişilerin genel sağlığını da olumlu şekilde etkiler. Kandaki kötü kolesterolün yani LDL oranının fazla olması demek kalp ve damar hastalıkları açısından risk faktörüdür. Buna eşlik eden iyi kolesterol yani HDL düşüklüğü, tligliserit yüksekliği, kan şekerinin yükselmesi, kilo fazlalığı gibi etkenlerin olması halinde risk artar. Bu yüzden beslenmeye özen gösterilerek, kolesterol seviyesinin dengede tutulması ve hastalıkların riskinin azaltılması gerekir. Kolesterol diyeti sayesinde sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün olabilir.

Kolesterol diyetinde neler yapılmalı?

Doymuş yağ oranı azaltılmalı: Kolesterol değerlerinin kontrol altında tutulması için, doymuş yağları tüketmenin azaltılması kolesterolden zengin besinlerin tüketiminin sınırlandırılmasından daha faydalıdır. Çünkü doymuş yağların tüketilmesi, kolesterolü yükselten en önemli sebeplerden biridir. Bunlar sağlıksız yağlardır. Kendi içlerinde bile çok sayıda türleri vardır. Hepsi vücuda aynı miktarda zarar vermez. En fazla tam yağlı süt ve süt ürünleri, tereyağı vücuttaki LDL miktarını yani kötü huylu kolesterolü yükselten doymuş yağ içerir. Bunlara gibi iç yağlar, sığır eti ve hayvansal yağlarda riskli doymuş yağlardır. Bitkisel doymuş yağlarda vardır. Özellikle Hindistan cevizi yağı ve palmiye yağı doymuş yağ içerir. Zeytinyağı içeriğinde doymuş yağ bulundursa da tekli doymamış yağ bakımından zengin olduğundan fazla zararlı olmaz. Ancak kolesterol diyetinden zeytinyağı da fala tüketilmemelidir. Kandaki kolesterol seviyesini kontrol altına almak için, öncelikle yağ tüketimi azaltılmalıdır. İnsanlar yirmili yaşlardan sonra yağlı etleri, tam yağlı ürünleri tüketmemeyi alışkanlık haline getirmelidir. Kolesterolü yükseltecek besinlerin kısıtlanması yerine, sağlıklı besinler tüketerek bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Kolesterolü yüksek besinlerin sınırlandırılması: Kolesterol diyetinde kolesterolü yüksek olan besinlerin daha az miktarda tüketilmesi yararlı sonuçlar verir. Özellikle yumurta sarısı gibi kolesterolden zengin besinler diyet sırasında daha az tüketilmelidir. Bypass olan kişiler, damar sertliği olan kişiler, kalp krizi geçirmiş olanlar buna daha fazla dikkat etmelidir. Kolesterol diyeti herkes için farklı koşullarda uygulanmalıdır. Kişideki LDL yani kötü kolesterol oranı takip edilerek, bir diyet listesi oluşturulmalıdır.

Doğru beslenilmelidir: Kolesterol değerleri yüksek olanlar, beslenmede doymuş yağları kısıtlayarak, kolesterolü yüksek olan besinleri sınırlayarak amacına ulaşamayabilir. Aynı zamanda diyet listesine düşük glisemik oranı bulunan yiyeceklerde dahil edilmelidir. Özellikle yulaf ezmesi, mercimek, kepekli besinler, sebze ve meyve diyet listesinde bulunmalıdır. Bunun yanında cips, patates, bal, kraker, bisküvi, beyaz unlu mamuller beslenmede yer almamalıdır. Zeytinyağı kısıtlı kullanılmalı, balık çeşitleri tüketilmelidir.

Hangi besinler kolesterolü düşürür?

Balık türleri, sarımsak, soğan, yulaflı besinler, elma, greyfurt, keten tohumu, badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler, kuru bakliyatlar, zeytinyağı, siyah çay, yeşil çay gibi besinler kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Bu nedenle kolesterol diyetinde bu besinlere yer verilmelidir.
" } ] }