{ "title": "Kolesterol Düşüren Meyveler", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kolesterol-dusuren-meyveler.jpg", "date": "21.01.2024 11:29:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kolesterolü düşüren meyveler, kolesterol hücrenin işlevini düzgün bir şekilde yapması için gerekli olan, kandaki steroid lipidlerdir. Vücut kendi ihtiyacı olan kolesterolü kendi üretir. Ancak dışarıdan alınan besinlerle, hareketsiz yaşam tarzından dolayı vücutta kolesterol miktarı yükselebilir. Bu durum damar daralmasına neden olarak, kalp hastalıklarının oluşumunu arttırır. Bu nedenle kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olacak, kolesterolü düşürecek gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Bilinçli beslenme düzeni kurulduğunda, kolesterolün kanda yükselmesine engel olunabilir. Bunu sağlayacak besinlerin arasında meyvelerde bulunmaktadır. Yüksek oranda bitkisel steroid içeren besinler sayesinde, kimyasal ürünlere başvurmadan kolesterolü düşürebilir, sağlıklı yaşayabilirsiniz.

Günlük olarak beslenme aracılığıyla 250-270 mg kadar kolesterol alındığı söylenebilir. Kolesterol bütün dokularda sentezlenebilir. Hücre zarı bile kolesterolden oluşur. Besinlerden alınan kolesterolün %10 kadarının kana karıştığı düşünüldüğünde, karaciğerde üretilen kolesterolün damar sağlığını tehdit edeceği söylenebilir. Bu yüzden besinlerin seçiminde yapılacak küçük değişimler sayesinde, kolesterolün damarlara zarar vermesi önlenebilir. Kolesterol düşüren meyveler bu konuda en iyi destekçilerden biridir. Bu aynı zamanda genel sağlık üzerinde de olumlu etkiler yapacaktır. Sağlıklı bir yaşam koşullarının oluşturulması için, beslenme önemli bir kozumuzdur. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

Meyvelere kırmızı renk veren likopen kolesterolü düşürmektedir

Bu konuda yapılan araştırmalar, gün içinde 2 gram bitkisel steroid alınmasının kanda bulunan LDL kötü kolesterol oranını %15 seviyesinde düşürdüğünü belirlemiştir. Meyve ve sebzelere rengini veren likopen sayesinde de kolesterol miktarı %17 oranında düşürülmektedir. Likopen meyvelere, sebzelere kırmızı renk veren karotenoid pigmentidir. Bu nedenle özellikle kırmızı renkteki meyveler kolesterolü düşürücü etki yapmaktadır. Bu nedenle çilek, kiraz, elma, karpuz gibi kırmızı renkte olan meyveler kolesterolün düşürülmesinde tüketilmelidir.

Ayrıca lif oranı yüksek olan meyvelerde kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Greyfurt, portakal, elma gibi meyveler lif bakımından zengindir. Bu nedenle günde 5 öğün içine meyveler ve sebzeler dahil edilmelidir. Çünkü sadece ilaç tedavisi yapılması kolesterolün düşürülmesinde yeterli gelmez. Bunun beslenmede yapılacak düzenlemelerle desteklenmesi gerekir. Bu sayede kötü kolesterolde kalıcı olarak düşme yani normal değerlere ulaşma mümkün olabilir. Kolesterol düşürücü meyveler sayesinde kendinizi korunmaya alınmış gibi hissedebilirsiniz.
" } ] }