{ "title": "Kolesterol Seviyesi", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kolesterol-seviyesi-7434.jpg", "date": "21.01.2024 10:24:15", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Kolesterol seviyesi, sağlıklı olmanın en önemli şartıdır. Normal olarak kolesterol hücre aktivitelerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Vücutta muhakkak belli bir oranda kolesterol bulunur. Kolesterol seviyeleri düşük olduğunda veya yüksek olduğundan sağlığını riske girmesine sebep olabilir. Vücutta bulunan kolesterol yüzde 75 oranında karaciğerde ise yüzde 25 oranı besinlerden elde edilir. Kolesterol dengesinin her zaman gerektiği kadar olması gereklidir. Fazla miktarda olduğun zaman damar üzerinde birikerek, tıkalı damarlara dolayısıyla kalp krizi beyin ne gibi problemlere sebep olur. Kolesterol seviyeleri LDL kötü kolesterol ve HDL iyi kolesterol olarak değerlendirmek mümkündür.

Kötü kolesterol LDL

LDL kanda kolesterolün taşınmasını sağlayan asıl maddedir. Kötü kolesterolün yüksekliği tehlikeli olduğu için, kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına sebep olur, hastalıkların ilerlemesini de hızlandırmaktadır. Damarların iç yüzeylerinde birikerek, plak adı verilen oluşumlara neden olur. Bunların zamanla ilerlemesi de damar tıkanıklığında neden olmaktadır.

İyi kolesterol HDL

HDL yani iyi anlama gelen kolesterol kötü kolesterolün tam aksine damar çeperlerinden kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden HDL yüksekliği damar ve kalp hastalıklarından koruyucu etki yapmaktadır. Yaşam tarzında sigara alışkanlığı ve şişmanlığı HDL seviyesini azaltırken, diyet, egzersiz yapılması, alkolün azaltılması HDL seviyesini yükseltmektedir.

Kolesterol seviyesi nasıl olmalı?

Kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerde koroner arter hastalığı riski 4 kat fazla olmaktadır. Çünkü arter damarlara yerleşen plaklar damarları daraltıp, kalbe giden oksijen miktarını azaltmaktıp, bundan dolayı kalp krizi riskini arttırmasının neden olur. Bu sebeple kolesterol seviyesi düşürülmelidir. Yapılacak kolesterol testi neticesinde herkesin lipid profili çıkarabilme ihtimali vardır. LDL ve HDL kolesterol seviyeleri yüksek çıkarsa, kişinin yaşamında bazı önlemler alınması gerekir. Bilhassa kötü kolesterol seviyesinin yükselmesinie neden kalıtımsal faktörlerin olması, HDL iyi kolesterolün düşük olması, yüksek tansiyon probleminin olması, hareketsiz bir yaşamın olması, sigara içilmesi kişinin riskini arttırmaktadır. Bu yüzden diyet, beslenme, egzersiz ve ilaç tedavileriyle kolesterol seviyeleri normale indirilmesi gerekir.

Kolesterol seviyesi dengede olması için neler yapılmalı?
Bu tür tedbirler alındığı takdirde, kolesterol seviyeleri olması gerektiği seviyede tutulabilir. İnsanlar sağlıklı yaşamak için, kalp hastalıklarından korunmak için bunlara dikkat edilmesi gerekir.
" } ] }