{ "title": "Kolesterole İyi Gelen Besinler", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kolesterole-iyi-gelen-besinler-4184.jpg", "date": "20.01.2024 05:44:59", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Kolesterole iyi gelen besinler: Kolesterol hücrede bulunan yağ dokusuna benzemektedir. Kolesterolün düşük seviyelerde olması önemlidir. Çünkü kolesterol damarda birikerek damar tıkanıklığına neden olabilir. Ayrıca kalp damar hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felçin sebebi kolesterol yüksekliğidir. Kolesterol çeşitli bitki ve besinler tüketilerek düşürülmektedir.

Kolesterolü düşüren besinler nelerdir?

Kolesterol düzeyini düşüren birçok bitkiler mevcuttur. Bu bitkiler sayesinde damar ve kalp rahatsızlıklarından kurtulabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam demek kalbi korumak demektir. Yanlış beslenme ile kötü kolesterol adı verilen kolesterol de yükselmemeydana gelir. Kolesterole iyi gelen besinler şunlardır:

Ceviz: Vücudumuzdaki birçok organı faydası olan bitkilerden biridir. En önemli faydası ise kolesterolü düşürücü etkisidir. Cevizin kan damarlarına etkisi oldukça fazladır.

Fındık; Ceviz gibi oldukça faydalı bir besindir. Yeteri miktarda kullanılması vücudumuzdaki organlara ve kalbimize faydası vardır.

Yulaf ezmesi: Yulaf kepeği, lif yoğunluğu bakımından fazla olduğu için kolesterol düşürücü etkisi vardır. Düzenli yulaf tüketimi, kolesterolün dengelenmesini sağlar. Somon balığı, sardalya, orkidesun, göl alabalığı gibi birçok balık türü kolesterole fayda sağlamaktadır. Haftada en az iki kez tüketilmesi gerekir.

Sebze ve meyveler; Her gün düzenli olarak tüketildiğinde kalbin düzenli çalışmasını ve vücudumuzun kolesterol yüksekliğinin azaltmasında etkilidir.

Badem: Kolesterol üzerinde önemli bir etkisi vardır. Her gün 4-5 tane badem tüketin.

Yer fıstığı, çam fıstığı nohut gibi kuruyemişler kötü kolesterol üzerinde iyileştirici özelliği bulunur.

Elma, Brüksel lahanası kolesterol üzerinde önemli etkileri vardır. Bunun yanında günde bir avuç taze ya da kuru üzüm tüketmekkolesterol için faydalıdır.

Yeşil çay: Her diyette olduğu gibi kolesterol diyetinde de kullanılması gereken bir bitkidir. Aynı zamanda siyah çayın da yeşil çay gibi kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kolesterol düşürmek için sebzelerden domates, soya fasulyesi, enginar; bitkilerden ise at kuyruğu yani kırkkilit otu; limon, mandalina, portakal gibi C vitamini içeriği yüksek olan meyvelerdetüketmek gerekir.

Soğan ve sarımsak; Bütün yemeklerinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir ve kolesterol düşürücü etkisi diğerlerine göre daha fazladır. Ayrıca avokado, kivi, mango, şeftali tüketilmesi gerekir.

Et ya da tavuk; Haşlanmış ya da ızgara olarak tüketmeniz de fayda vardır. Fakat haftada bir kez kırmızı et yemeniz yeterlidir.

Patlıcan ve havuç; Kolesterole fayda sağlar. Meyveleri doğrudan kabukları ile tüketmeniz gerekir. Meyve sularını şeker yoğunluğu olduğu için tüketmekten sakınınız.

Keten Tohumu; Kolesterol tedavisinde sıklıkla kullanılan bitkilerden biridir. Lif bakımından zengindir ve antioksidan özelliğine sahiptir. 2 ay boyunca günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi kolesterolü düşürür. Yumurtalık ve göğüs kanserihasttaları ile hamilelerin tüketilmesi önerilmez.

Alıç çayı: Günde 2-3 fincan alıç çayı C vitamini açısından zengin olduğu için kolesterole iyi gelen besinler arasında yer alır.
" } ] }