{ "title": "Kötü Huylu Kolesterol", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/kotu-huylu-kolesterol.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kötü huylu kolesterol, düşük yoğunluktaki lipoproteinle taşınan kolesterol türüdür. Bunlar kalp hastalıklarıyla bağlantılı olması nedeniyle kötü huylu olarak tanımlanır. 18-25 mm çapındaki kolesterol taneciklerinin içeriğinde lipit ve protein vardır. Düzenli bir şekilde damar yüzeyine kolesterol taşındığı için, damar çeperlerinde plaklar oluşturup, damar sertliğinin ortaya çıkmasına sebep olurlar. Vücutta bulunan kolesterolü tüm dokulara ve organlara ulaştıran kötü huylu kolesterolün fazlası kanda bulunur. Eğer kandaki kötü kolesterol uzun zaman kalırsa, oldukça yoğun ve küçük parçacıklar şekline gelir. Bunlarda damar çeperlerinde birikerek plak oluşturur. Nerede birikirse bölgede kanamaya, iltihaplanma ve kireçlenmeye sebep olabilir. Sinsi şekilde yükselen kolesterol, ani yükselmelerde de belirti vermeyebilir. Kendini damar tıkanıklıklarıyla gösterir. Başka etkenler olduğunda, plaklarda iltihabi reaksiyon ortaya çıkabilir. Kötü huylu kolesterol aynı zamanda LDL olarak bilinir.

Kötü huylu kolesterolün yükselmesine neden olan etkenler
Kişide risk faktörlerinin olması halinde, kötü huylu kolesterol 130 mg / dl, risk faktörleri bulunmuyorsa 160 mg / dl oranın altında olmalıdır. Eğer yüksek risk faktörü bulunuyorsa, bu oran 80 mg / dl altında bulunmalıdır. Yani kalp ve damar hastalıkları açısından risk taşıyan kişilerde kötü huylu kolesterol değeri düşük olmalıdır. Bu oranı yaşam tarzı değişimleri ve ilaç tedavisi olumlu şekilde azaltabilir.

Kötü huylu kolesterol risk faktörleri nasıl ortadan kaldırılır?

Risk faktörü bulunan kişilerin damarlarında oluşan plaklarda ağır yemek sonrasında, sinirlenme, ağır egzersiz, tansiyon yüksekliği, grip gibi hastalıklarda çatlaklar meydan gelebilir. Bu şekilde ortaya çıkan pıhtı nedeniyle damarda daralma oluşabilir, tıkanıklık ortaya çıkabilir. Ancak bunların ne zaman olacağı kesin olarak bilinemez. Kalp krizlerinin gelişimi ise çoğunlukla bu sebepten kaynaklanır. Erken teşhis olasılığı bulunmadığından, risk faktörlerinin bertaraf edilmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzının olması sayesinde, risk faktörleri azaltılabileceğinden damarda plak oluşumunun önüne geçilebilir. Özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara alışkanlığı düzene sokulmalı, kalp hastalıklarından korunarak, kişilerin yaşam süreleri uzatılmalıdır.

Kötü huylu kolesterol seviyesi ne olmalıdır?

Öncelikle kötü huylu kolesterol seviyesinin düşük olduğu oranda iyi olduğu bilinmelidir. Risk taşıyacak hastalıklar bulunmuyorsa 160 mg / dl kötü kolesterol oranı normal değer olarak kabul edilirken, risk grubunda bulunan hastalıkların olması halinde bu oran 130 mg / dl olarak ele alınmaktadır. Daha önceden kalp krizi geçirmiş, damar tıkanıklığı sorunu olan kişilerde ise kötü huylu kolesterol değeri 80 mg / dl olmalıdır.

Kötü huylu kolesterol nasıl düşürülür?

Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde birlikte uygulanmalıdır. Birinin uygulanması halinde kolesterolün düşürülmesinde başarı sağlanamaz. Egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, stresi yaşamdan çıkarmak, diyet yapmak, kilo vermek, alkolü azaltmak ve ilaç kullanmak kötü huylu kolesterolü düşürecektir. İlaçlar kolesterolü kullanıldığı sürece etkili olur. Bu nedenle ilaçların düzenli olarak kullanılması ve aktivitelerin de ihmal edilmemesi gerekir.
" } ] }