{ "title": "Ldl Kolesterol Kaç Olmalı", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/ldl-kolesterol-kac-olmali.jpg", "date": "19.01.2024 08:41:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ldl kolesterol kaç olmalı, LDL kolesterol vücuttaki kolesterolü taşımakta, farklı organ ve dokulara ulaştırmaktadır. Fakat vücutta ihtiyaç fazlası kolesterol olduğunda, bunun fazlası kan dolaşımında bulunur. Zamanla kan dolaşımındaki LDL kötü kolesterol yoğun ve küçük parçacıklar haline gelir. Bunlar damarların duvarlarında birikerek plak oluşumuna neden olurlar. Plaklarda bulundukları alanda iltihap, kanama ve kireçlenme etkisi yaratarak damarda kireçlenmeye ve tıkanmaya neden olur. Bu yüzden LDL kötü kolesterol olarak bilinir.

Kolesterol miktarındaki yükselme oldukça sinsi ilerler, ani değişimler bile fark edilmez. Hem LDL kolesterol yüksekse hem de diğer etkenler bulunuyorsa, plaklar üzerindeki iltihabi reaksiyonlarda fazla olur. Olmadık bir zamanda, ağır bir iş sonrası, ağır yemeklerin ardından oluşan tetikleyici faktörler plakta çatlamaya neden olarak, pıhtı şeklinde damarı daraltmakta ve tıkanmaktadır. Bu durum kalp krizinin oluşmasına neden olur. Geçirilen kalp krizlerinin üçte ikisi bu şekilde gelişir. Bu tür sorunlar daha önceden belirlenemez. Bu nedenle LDL kolesterol değerinin normal sınırlarda olmasına gayret edilmelidir. Belirli zamanlarda kolesterol ölçümleri yapılarak, LDL kolesterol kontrolü sağlanmalıdır.

Ldl kolesterol ne kadar olmalıdır?

Bu kolesterolün düşük olduğu oranda iyi olduğu bilinmektedir. Diğer risk faktörleri düşük olan kişilerde LDL kolesterol 130 mg / dl olarak hedeflenir ve 160 mg / dl oranına kadar normal kabul edilir. Ancak damar tıkanıklığı olan, şeker hastalığı bulunan bir kişide LDL kolesterol 80 mg / dl oranının altında olmalıdır.

Ldl kolesterolün düşürülmesi için ne yapılmalı?

Hastalarda hedeflenen LDL kolesterol değerlerine ulaşmak için tıbbi tedaviyle birlikte yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu tedavi yolları ayrı ayrı düşünülemez. Çünkü sadece tıbbi tedavi uygulanırsa, ilaçlar kullanıldığı sürece LDL kolesterol istenen değerlerde tutulabilir. İlaçlar bırakıldığı zaman yeniden eski yüksek kolesterol değerlerine dönülür. Yaşam tarzı değişiklikleri tıbbi tedaviye eşlik ederse, kalıcı şekilde kötü kolesterolün düşmesi sağlanır. Böylece kolesterol normal değerlerine iner. Bunun için sigara içmeyi bırakmak, stresten uzak kalmak, olması gereken ideal kiloya inmek, alkolden kaçınmak gerekir. Kolesterolü yükseltecek besinlerden uzak kalmak ve kolesterolü düşüren besinlere yönelmek gerekir. Bu arada ilaçlarında düzenli şekilde kullanılması gerekir. Egzersizlerin ihmal edilmemesi de LDL kolesterolü olması gereken seviyelere düşürür.
" } ] }