{ "title": "Ldl Kolesterol Yüksekliği", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/ldl-kolesterol-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 23:20:14", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "LDL Kolesterol Yüksekliği, Kolesterol hücrenin yapısında ve çeşitli hormonların yapımında kullanılmaktadır. LDL, kolesterolün karaciğerden gerekli organ ve dokulara taşınmasını sağlayan bir protein grubudur. LDL kolesterol damarlarda dolaşırken damar çeperlerinde birikerek damar sertliklerine neden olmaktadır. Damarlarda oluşan bu birikmeler zamanla damar içlerine doğru ilerleyerek damardan yeterince kanın geçmesini engeller. Bu durum en çok kalp ve beyni besleyen damarlarda görülmektedir. Nihayetinde beyini ve kalbi etkileyen felç, kalp krizi, şeker hastalığı ve kanser gibi birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Bu yüzden yüksek LDL kolesterolü hayatı tehdit eden üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konudur. LDL kolesterolünün normal seviyesi 130 mg/dl düşük olan değerlerdir. Eğer kandaki LDL kolesterol miktarı 130-159 mg/dl arasında ise sınırda yüksek ve 160 mg/dl ve üzerinde ise yüksek kolesterol durumundan söz edilir.

LDL Kolesterol neden yükselir?

LDL kolesterolün yükselip azalmasında birçok parametre etkili olmaktadır fakat bunların başını genetik faktör çekmektedir. LDL kolesterolün bir kısmı tüketilen gıdalarla alınırken büyük çoğunluğunu vücudun kendisi üretmektedir. Yani genler vücutta bulunan kolesterol miktarını önemli ölçüde belirlemektedir. LDL kolesterolün yükselmesinde ikinci en önemli faktör ise beslenme alışkanlığıdır. Çok sık hayvansal gıdalar tüketen bir kişinin kolesterolü zamanla yükselecektir. Hareketsizlik ve sigara tüketilmesi iyi kolesterolü düşürmektedir. İyi kolesterolün LDL kolesterolü düşürdüğünden iyi kolesterolün düşmesiyle LDL kolesterol artmaktadır. Stresli durumlar vücutta LDL kolesterol üretimi arttıran faktörlerdendir. LDL'yi yükselten diğer faktörler ise insülin direnci, hipotiroidi, guatr, tiroit tembelliği ve şeker hastalığı gibi hastalıklardır.

LDL Kolesterol nasıl düşürülür?

LDL kolesterolü düşürmenin en etkin yolu yaşam şeklini değiştirmektedir. Buda beraberinde beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi daha sık egzersiz yapmayı ve stresten uzak durmayı getirmektedir. Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Her mevsimde o dönemin meyve ve sebzesi tüketilmelidir. Kuru baklagillerde tercih edilmesi gereken gıda grubundadır. Ancak beslenmemizde kızartmalardan mümkün olduğunca kaçınmamız gerekmektedir. Sosis, sucuk, pastırma, ciğer ve böbrek gibi LDL kolesterolü yüksek etler tercih edilmemelidir. Haftada en fazla 2-3 adet yumurta yenmelidir. Hazır salatalar, cipsler, mayonez, hazır salata sosları, tereyağı, içyağı ve kuyruk yağlarından uzak durmalıyız. Sigara tüketimi de LDL kolesterolü yükseltmektedir. Bu nedenle sigara derhal bırakılmalıdır. Alkol vücutta şekere dönüşerek LDL miktarını arttırmaktadır. LDL düşürülmek isteniyorsa alkol derhal terk edilmelidir. Her gün düzenli olarak en otuz dakika egzersiz yapmak LDL kolesterolü düşürür. Aşırı kiloda trigliserit miktarını arttırır dolayısıyla LDL miktarı da artar. Bu nedenle LDL kolesterolü düşürmek için ideal kiloya ulaşılmalıdır. İlaç tedavisi LDL kolesterolü düşürmek için kullanılması gereken son çare olarak görülmelidir. Çünkü kolesterol ilaçlarının ömür boyu tüketilmesi gerekmektedir. Ömür boyu kullanılan ilaçlarında etkileri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. LDL kolesterolü düşürmek için önce diyet ve egzersiz uygulanmalı ancak hastada herhangi bir değişim olmuyorsa ilaç tercih edilmelidir.
" } ] }