{ "title": "Vldl Kolesterol Yüksekliği", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/vldl-kolesterol-yuksekligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:05:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Vldl kolesterol yüksekliği, iyi ve kötü kolesterol olarak sınıflandırılan kolesterol içinde kötü kolesterol grubuna dahil olan Vldl, düşük olduğu oranda sağlık açısından yararlıdır. LDL kötü kolesterolün en zararlı olan alt sınıfı olan Vldl, kanda bağırsaklar tarafından emilen yağların yağ depolarına nakil edilmesini sağlar. Aynı zamanda damarlarda LDL reseptörlerine bağlanır ve kolesterolün damar içinde birikmesine sebep olarak damar sertliğine, damarların daralmasına neden olur. Bu gruptaki kolesterol dışarıdan besinlerle alınmaz. Sadece vücutta üretilir. Görevi gereği Vldl vücutta düşük oranda olmalıdır. Normalde vücuttaki Vldl değeri 5-40 mg / dl arasında olmalıdır. Bunun üzerindeki değerler olduğunda, Vldl kolesterol yüksekliği söz konusu olur.

Vldl kolesterol yüksekliği neden olur?

Bu değerin yüksek olmasında genetik faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Her ne kadar Vldl besinlerden alınmasa da tüketilen yiyeceklerden kolesterol alındığından, vücutta doğal olarak Vldl yüksekliği ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında aşırı kilo, stres içinde olma gibi etkenler kolesterolün yükselmesine sebep olabilir. Tüm bunların dışında bazı hastalıklarda Vldl kolesterol yüksekliğinde etkili olabilir. Bunların en önemlileri ise hipotiroidi hastalığı, kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları, nefrit, diyabet ve karaciğer hastalıklarıdır.

Vldl kolesterol yüksekliğini önlemek için neler yapılmalıdır?

Düzenli fiziksel aktivitelerin yapılması, kepekli yiyeceklerin, az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, kuru baklagiller, posalı sebze ve meyvelerin tüketilmesi Vldl kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olabilir. Özellikle tereyağı, çikolata, yağlı peynir, sakatat, yağlı etler, kızartma besinler, kuyruk yağı, margarin, cips, bisküvi, şekerleme, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin tüketiminden kaçınılması gerekir. Ayrıca havuç, elma, sarımsak, badem, çay, mandalina, süt, portakal gibi besinler tüketilirse, Vldl kolesterol oranlarının düşmesi sağlanabilir.

Vldl kolesterol yüksekliği tedavisinde ne yapılır?

Vücutta Vldl kolesterol yüksekliği olduğunda bunun tedavisi ilaçlı ve ilaçsız şekilde yapılabilir. İlaçsız uygulanan tedavi sırasında kişinin yaşam alışkanlığında düzenlemeler yapılır. Öncelikle sigara alışkanlığı bırakılır, fazla kilolar verilir. Eğer diyabet hastalığı varsa, kan şekerinin kontrol altına alınması sağlanır. Alkol tüketimi azaltılır, beslenmede kolesterol değerini düşürecek yiyeceklere yer verilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapılarak tedavi desteklenir. İlaç tedavisinde yine yaşam alışkanlıkları da düzenlenerek, daha hızlı bir şekilde Vldl kolesterol yüksekliği kontrol altına alınır.
" } ] }