{ "title": "Yumurta Kolesterol", "image": "https://www.kolesterol.gen.tr/images/yumurta-kolesterol-7605.jpg", "date": "19.01.2024 17:01:21", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Yumurta kolesterol: İnsanlarınGünlük yaşantısında çok kolay ulaşılabilir bir gıda maddesi olması nedeniyle yiyeceklerimiz arasında her an yerini alan yumurta, aslında söylenildiği kadar kolesterolü yükseltmediği görülmüştür ve B vitaminin yönünden oldukça zengin bir besin maddesi olan yumurta da bulunan kolesterol yüksek olmasına rağmen, kalite olarak nitelikli olması, içerdiği doymuş yağ asidinin düşük çıkması ve içerdiği leştin ile kolesterol yükseltici tesiri yağlı et ve süt ürünlerine oranla daha azdır.

Yumurta Kolesterol, Yıllarca yumurtanın kolesterolü çok yükselttiği, kolesterol sıkıntısı olanların değil ki yumurta yemesi yumurta değmiş yiyeceklere bile elinin değmemesi gerektiği söylenmekteydi. Son senelerde güvenilir kaynakların yaptığı deneyler olsun, gerçekleştirilen pek çok çalışma, olsun yumurta bulunan sarının kandaki kolesterolü öyle söylendiği ölçüde yükseltmediğini göstermiştir. Yükselen kolesterol değerinin, yani kandaki kolesterolün bir ölçü artışının öyle abartıldığı gibi damar sağlığını olumsuz yönde etkileyici ciddi bir yan tesiri olmadığı da çalışmalar neticesinde anlaşılmıştır. Çünkü yumurtanın bulunan sarının yendiğinde kanda oluşacak olan kolesterol damarlara çok bir zarar vermeyen büyük kolesterol, partiküller ve bunların önemli bir alerjik tesiri söz konusu değildir. Bunun yanında haftada 4-5 gün yumurta yemek yapılan araştırmalar göstermiştir ki, aslında iyi kolesterol olan HDL'yi de bir ölçüde olsa artırdığı görülmüştür. Bu sebeplerden dolayı kolesterol sorunu olan insanlarda sınırlandırılmasına rağmen, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerde, özellikle de çocuklarda ve spor yapanlarda sık tüketilmesi gereken, besleyici protein deposu olan değeri oldukça yüksek bir besindir.
" } ] }