T Kolesterol
T Kolesterol, Kan yağları olan HDL, LDL ve VLDL değerlerinin toplamına "total kolesterol" denmektedir. Kolesterol, bir lipid, yani bir yağ türüdür. Hayvansal menşeli besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mumsu bir yapıda yağ benzeri maddedir. Fazlası damarın iç yüzeyinde kan hücreleri ve kan yağlarıyla birikerek damar plakları oluşturur. Bu plakalarda damar sertliğine sebep olur.
Daha ileri aşamada da damarı tıkayarak kan geçişini engeller. Beden, ihtiyaç duyduğu kadar kolesterolü hücre zarı yapımında, hormon üretiminde ve safra asitleri yapımında kullanmaktadır. Karaciğer normalde bedenin ihtiyaç duyduğu kolesterolü üretebilir. Bu sebeple besinlerle alınacak kolesterole ihtiyaç duymayabilir. Kanda bulunan kolesterolün bir kısmı vücutta üretilir, az bir kısmı da gıdalardan alınır. Gıdalardan alınan kolesterol yalnızca hayvansal besinlerde olur. Bitkisel gıdalarda kolesterol bulunmaz. Kanda kolesterol taşıyan proteinlere bağlanmış biçimde taşınan kolesterol, yalnız başına olmaz.
Taşıyıcı proteinle kolesterolün kombinasyonuysa lipoprotein olarak tanımlanır. Bu biçimde üç tür lipoprotein bulunur- HDL iyi kolesterol: bu kandaki fazla kolesterolü toplayarak, karaciğere getirir.
- LDL kötü kolesterol: bu karaciğerden alınan kolesterolü bütün vücuda taşır.
- VLDL trigliserit taşıyan lipoprotein
Total kolesterol ise LDL, VLDL ve HDL toplamından oluşur.
Total Kolesterol Değerleri
Total kolesterolün normal seviyede olup olmadığına bakılırken LDL kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserit seviyeleri, bireyin genetik yatkınlığı, yaşı ve cinsiyeti birlikte incelenmelidir.
Trigliserit yağın doğada bulunduğu vaziyetiyle kanda yer alan biçimi olup kolesterol gibi hem bedende salgılanır hem de dışarıdan alınır. Kalp damar sorunlarında ikinci sırada etkili olduğu kabul edilmektedir. Daha önceki laboratuvar testlerinde ekonomik ve basit olduğundan hastalık riskini tespitte total kolesterole bakılmaktaydı. Fakat günümüz imkânlarıyla LDL-K ve HDL-K düzeyleri ayrı ayrı ve kolaylıkla incelenebilmektedir. Hastalarda total kolesterole bakılarak ulaşılamayan neticeler de bu ayrımla rahatlıkla incelenebilmektedir. Örneklersek, LDL-K değerindeki her 10 mg/dl'lik yükseklik, kalp krizi riskini neredeyse %20 oranında artırmaktadır. Ancak HDL-K düzeyindeki her 1 mg/dl'lik artış, kalp krizi ihtimalinde yaklaşık olarak %3 azalmaya sebep olmaktadır.
Yetişkinler İçin Total Kolesterol, LDL-K, HDL-K ve trigliserit sınırları
Total Kolesterol Normal düzeyi 200 mg/dl'den aşağı olmalıdır. Yüksek, fakat sınırda olarak kabul edilen düzeylerse 200-240 mg/dl arasıdır. Önlem alınmasını gerektirecek seviyedeki yüksek değer 240 mg/dl üzeridir.
LDL Kolesterol Normal düzeyi 130 mg/dl'den aşağı rakamlardır. Yüksek, fakat sınırda olarak kabul edilen değerlerse 130-159 mg/dl arası değerlerdir. 160 mg/dl ve üzeri olarak ölçülen değerlerse yüksek LDL oranı olarak kabul edilir.
HDL Kolesterol, yurdumuz insanı kanında çoğunlukla, genetiksel bir sebeple de denebilecek bir yaygınlıkla düşük çıkmaktadır. Normal düzeyi 40 mg/dl'den yüksek olması gerekir; kanda 60 mg/dl'den fazla olması da yüksek değer olarak kabul edilir. Fakat cinsiyete bağlı olarak HDL-K düşüklüğü için farklı düzeyler bulunmaktadır. Bu seviyenin kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerdeyse 40 mg/dl'den düşük olması halinde bireyde HDL-K düşüklüğü var denilmektedir.
20.01.2024 02:21:43
T Kolesterol ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|