İyi Huylu Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

İyi Huylu Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

İyi huylu kolesterol, HDL (High-Density Lipoprotein) olarak bilinen ve kanımızda bulunan faydalı yağlardan biridir.

HDL, damar sertliğinin oluşumuna karşı koruma sağlar. Bu kolesterol seviyesi azalırsa kalp krizi geçirme riski artar. HDL miktarı ne kadar yüksek olursa sağlık açısından o kadar iyidir.

Kandaki HDL miktarının en az 40 mg/dL olması gerekir. İyi huylu kolesterolü yüksek olan kişilerin ileriki yaşlarda kalp krizi geçirme riskleri en aza iner. HDL, vücudun kullanmadığı yağları karaciğerden alır ve safraya taşır. Ayrıca, kanda dolaşan kötü kolesterolü (LDL) temizlemek için çalışır.

Damar duvarlarına yapışıp damar tıkanıklığına sebep olacak kötü kolesterolü sökerek safra kesesine götürür ve buradan atılmasını sağlar. Damarlarda oluşan kötü kolesterol plaklarını yıkarak kanın pıhtılaşmasını önler.

İyi Huylu Kolesterolü Artırma Yolları

İyi huylu kolesterol vücudumuz için bu kadar faydalı olduğundan mümkün olduğunca artırmaya çalışmalıyız. İyi huylu kolesterolü artırmak için:
  • Düzenli olarak spor yapmalıyız. Spor sadece haftada birkaç gün ile olmaz; her gün düzenli olarak yapılmalı ve günde en az 40 dakika kadar düzenli ve tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
  • Kesinlikle margarin yağı kullanımından uzak durulmalı ve yemeklerde saf zeytinyağı tercih edilmelidir.
  • İyi kolesterolü yükselten yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Badem, ceviz ve fındık her gün düzenli olarak tüketilmelidir, fakat aşırısından kaçınılmalıdır.

Beslenme ve Diğer Öneriler

Günde iki adet ceviz, dört-beş adet badem ve on taneye kadar fındık tüketilebilir. Mide bağırsak sisteminde emilimi kolay olan ve kötü kolesterole sebep olan patates ve beyaz pirinçten uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler kan şekerinde ani yükselmeye neden olduğu için iyi kolesterolü düşürür. Sık sık yulaf tüketebilirsiniz; yulaf düzenli tüketildiğinde iyi kolesterolü artırır.

Yine sarımsak da iyi kolesterolün artmasını ve vücut bağışıklık oranını artırdığı gözlemlenmiştir. Alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. Kilo vermek de iyi kolesterolü artırır. Sigara kullanmamalısınız; kullanıyorsanız da bir an önce bırakmaya çalışın. İyi kolesterolü çok düşük olan bir kişinin sigara içmesi, intihar etmesi kadar ciddi bir durumdur.

Su tüketimine özen gösterin ve günde 2-2,5 litre kadar su içmeye özen gösterin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selman

12 Temmuz 2024 Cuma

HDL miktarını 40 mg/dL altında ölçtüklerinde ne gibi sağlık sorunları yaşadınız? Düzenli spor yaparak ve beslenmenizi değiştirerek HDL seviyenizi nasıl artırdınız? Margarin kullanımını bıraktıktan sonra sağlık durumunuzda ne gibi değişiklikler gözlemlediniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selman Bey, HDL seviyesi 40 mg/dL altında olduğunda kalp hastalığı riskinin arttığı bilinmektedir. HDL, "iyi" kolesterol olarak bilinir ve düşük seviyeleri kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ben de bu durumla karşı karşıya kaldığımda, düzenli spor yaparak ve beslenmemi değiştirerek HDL seviyemi artırmaya çalıştım. Özellikle kardiyo egzersizleri ve ağırlık çalışmaları yaparak bu konuda ilerleme kaydettim. Beslenme konusunda ise, daha fazla zeytinyağı, avokado, ceviz ve balık gibi sağlıklı yağları tüketmeye özen gösterdim.

Margarin kullanımını bıraktıktan sonra ise, genel sağlık durumumda belirgin iyileşmeler gözlemledim. Özellikle enerji seviyemde artış ve genel olarak daha iyi hissetme gibi olumlu değişiklikler fark ettim. Margarin yerine tereyağı ve zeytinyağı kullanmaya başladım ki bu da genel sağlığıma katkı sağladı. Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

T Kolesterol Nedir?

T Kolesterol Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Total Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?

Total Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?

Güncel

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Güncel

Canan Karatay Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Canan Karatay Kolesterol Nasıl Düşürülür?