Kolesterol DiyetiKolesterol diyeti, belirli beslenme kurallarına uyarak, ilaç kullanmadan kolesterol seviyelerini dengelemeyi amaçlar. Kolesterol yüksekliği durumunda hemen ilaç kullanmak yerine diyet uygulamak faydalı olabilir. Bu diyet, bireylerin genel sağlığını da olumlu yönde etkiler. Kanda kötü kolesterol (LDL) oranının yüksek olması, kalp ve damar hastalıkları açısından risk faktörüdür. İyi kolesterol (HDL) düşüklüğü, trigliserit yüksekliği, kan şekerinin yükselmesi ve kilo fazlalığı gibi etkenler de bu riski artırır. Bu nedenle beslenmeye özen göstererek kolesterol seviyesini dengede tutmak ve hastalık riskini azaltmak gerekir. Kolesterol diyeti sayesinde sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Kolesterol Diyetinde Neler Yapılmalı?Doymuş Yağ Oranı Azaltılmalı:Kolesterol değerlerinin kontrol altında tutulması için, doymuş yağları tüketmenin azaltılması kolesterolden zengin besinlerin tüketiminin sınırlandırılmasından daha faydalıdır. Doymuş yağlar, kolesterolü yükselten en önemli sebeplerden biridir. Bu yağlar sağlıksızdır ve farklı türleri vardır. En fazla tam yağlı süt ve süt ürünleri, tereyağı, iç yağlar, sığır eti ve hayvansal yağlar LDL miktarını yani kötü huylu kolesterolü yükselten doymuş yağ içerir. Ayrıca, Hindistan cevizi yağı ve palmiye yağı gibi bitkisel doymuş yağlar da bulunur. Zeytinyağı, içeriğinde doymuş yağ bulundurmasına rağmen, tekli doymamış yağ bakımından zengin olduğu için fazla zararlı olmaz. Ancak kolesterol diyetinde zeytinyağı da fazla tüketilmemelidir. Kolesterol seviyesini kontrol altına almak için, öncelikle yağ tüketimi azaltılmalıdır. İnsanlar yirmili yaşlardan sonra yağlı etleri ve tam yağlı ürünleri tüketmemeyi alışkanlık haline getirmelidir. Kolesterolü yükseltecek besinlerin kısıtlanması yerine, sağlıklı besinler tüketerek bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Kolesterolü Yüksek Besinlerin Sınırlandırılması:Kolesterol diyetinde, kolesterolü yüksek olan besinlerin daha az miktarda tüketilmesi yararlı sonuçlar verir. Özellikle yumurta sarısı gibi kolesterolden zengin besinler diyet sırasında daha az tüketilmelidir. Bypass olan kişiler, damar sertliği olan kişiler, kalp krizi geçirmiş olanlar buna daha fazla dikkat etmelidir. Kolesterol diyeti herkes için farklı koşullarda uygulanmalıdır. Kişideki LDL yani kötü kolesterol oranı takip edilerek, bir diyet listesi oluşturulmalıdır. Doğru Beslenilmelidir:Kolesterol değerleri yüksek olanlar, beslenmede doymuş yağları kısıtlayarak ve kolesterolü yüksek olan besinleri sınırlandırarak amacına ulaşamayabilir. Aynı zamanda diyet listesine düşük glisemik oranı bulunan yiyecekler de dahil edilmelidir. Özellikle yulaf ezmesi, mercimek, kepekli besinler, sebze ve meyve diyet listesinde bulunmalıdır. Bunun yanında cips, patates, bal, kraker, bisküvi ve beyaz unlu mamuller beslenmede yer almamalıdır. Zeytinyağı kısıtlı kullanılmalı, balık çeşitleri tüketilmelidir. Hangi Besinler Kolesterolü Düşürür?Kolesterolün düşürülmesinde etkili olan besinler şunlardır:
Bu nedenle kolesterol diyetinde bu besinlere yer verilmelidir. |
benım kolestrolum dusuk cıktı dıyetısyen gıt dedıler kılo veremıyorum bı turlu bu yuzden olabılırmı acaba
Cevap yaznazlı hanım, kolesterol düzeyinizin düşük olması kilo verememenizin nedeni olmayabilir. Ancak, bir diyetisyene gitmek, hem kolesterol seviyelerinizi dengede tutmak hem de kilo vermenize yardımcı olacak doğru beslenme planını oluşturmak için faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!
Nazlı hanım bu konuda üzülmenize gerek yoktur. Kısa zamanda kolesterol diyeti yaparak zayıflamanız mümkündür. Bu yüzden talimatlara riayet etmeniz gerekecektir. Kolesterol değerlerinin kontrol altında tutulması için, doymuş yağları tüketmenin azaltılması kolesterolden zengin besinlerin tüketiminin sınırlandırılmasından daha faydalıdır. Kolesterol diyetinde kolesterolü yüksek olan besinlerin daha az miktarda tüketilmesi yararlı sonuçlar verir.