Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Kolesterol Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kolesterol Yapan Yiyecekler

Kolesterol, tüm hayvanların kanında bulunan bir steroid lipid, yani kısacası bir yağdır. Kolesterol, hormon üretimi ve hücrelerin işleyişi için gerekli olan bir maddedir. Kolesterol düşüklüğü ve eksikliği çok nadir görülen bir durumdur. Bunun sebebi ise vücut, ihtiyaç duyduğu kolesterolü kendisi üretebilmektedir. Ancak, aşırı kolesterol tüketimi nedeniyle yükselen kolesterol seviyeleri, damar ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Kolesterol, genellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Az hayvansal gıda tüketen ve vejetaryenlerin kolesterol seviyeleri genellikle normal düzeyde olur. Uzman doktorlar tarafından yapılabilecek basit bir test yardımıyla kolesterol seviyenizi öğrenebilirsiniz. Değerleriniz yüksek çıkarsa, kolesterol yapan yiyeceklerden uzak durarak yapacağınız değişiklikler sayesinde seviyeleri düşürebilirsiniz. Özellikle beslenme uzmanına veya doktorunuza danışarak, tüketeceğiniz ve tüketmemeniz gereken yiyecekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Kolesterolü yüksek olan kişilerin, yüksek oranda kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durması gereklidir.

Kolesterol Yapan Yiyecekler

Tereyağı

100 gramlık tereyağının içerisinde 215 miligram kolesterol bulunur. Bu oran, günlük tüketilmesi gereken kolesterol miktarının %72'sine denk gelmektedir. Unutulmamalıdır ki yağları yalnızca kahvaltıda tüketmiyoruz. Çoğu pastane ürünlerinde, hazır gıdalarda ve atıştırmalık yiyeceklerde de yağ kullanılmaktadır.

Yumurta Sarısı

Yumurta sarısı, 100 gramında 1234 miligram kolesterol bulundurarak tüm besinler içinde en yüksek değerlere sahiptir. Bir tane yumurta sarısı 210 miligram kolesterol içerir. Bu da günlük olarak alınması gereken kolesterolün %70'ini karşılamaktadır.

Karides

100 gramlık karidesin içerisinde, günlük tüketilmesi gereken kolesterolün %65'i bulunmaktadır.

Karaciğer ve Kaz Ciğeri

Karaciğer tarafından kolesterol üretildiği için hayvanların bu organı oldukça zengindir. Tüketilen 100 gram ciğerden alınan kolesterol, günlük olarak alınması gereken miktarın iki katıdır.

Kahvaltılıklar

Salam, sosis, yumurta, yağlı peynir, sucuk gibi kahvaltılıklar tamamen kolesterol deposu sayılır. Eğer kolesterol ile ilgili bir sorununuz varsa veya kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, bu tür kahvaltılıklardan uzak durmalısınız. Bunların yerine, yağsız peynir, salatalık ve meyve gibi besinler tüketilmelidir.

Peynir

Tam yağlı peynirler yüksek kolesterol kaynağıdır. Ancak aynı zamanda kalsiyum ve protein deposudur.

Yağlı Balıklar

Balık yağı birçok doktor tarafından önerilmektedir. Bu yağ, vücut tarafından üretilemeyen ve balıklarda bulunan omega yağ asitlerini içerir. Ancak balıklarda bulunan bu yağ, yüksek ölçüde kolesterol barındırır. Bu sebepten dolayı, doktorunuzun kontrolünde tavsiye edilen miktarda tüketilmelidir.

Diğer Yiyecekler

  • Dana böbreği
  • Havyar
  • Tavuk ciğeri
  • Ördek ciğeri
  • Dana ciğeri
  • Kuzu dalak
  • Kuzu ciğeri
  • Sığır ciğeri
  • Sığır dalağı
  • Tavuk taşlık
  • Istakoz
  • Karides
  • Krem peynir
  • Sığır eti
  • Yengeç eti
  • Balık
  • Dondurma
  • Tavuk
Bu besinler yüksek kolesterol içeren yiyeceklerdir.

Her gün et yemek kolesterol seviyesini yükseltecektir, ancak dikkatli olarak bu besinleri belli ölçülerde tüketmek sağlıklı bir yaklaşımdır. Haftada bir gün et tüketip geri kalan günlerde sebze ağırlıklı beslenmek, kolesterol değerlerini dengede tutar. Ancak kolesterol seviyeniz yüksekse, bir beslenme programından yararlanmanız gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mete

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Bende alp ve damar tıkanıklığı var. Bu sebeple yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum. Kolesterolümün çıkmaması için uğraşıyorum. Ancak neredeyse güzel olan her şeyde kolesterol var. Tadı güzel olan kolesterolü yükseltmeyecek bildiğiniz yiyecekler var mı? Mümkünse sebze olmasın.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mete Bey, anladığım kadarıyla sağlığınıza dikkat etmeye çalışıyorsunuz ve bu oldukça önemli. Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Sebze dışındaki alternatiflere gelince, bazı sağlıklı ve lezzetli seçenekler şunlar olabilir:

1. Yulaf: Yulaf, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve kahvaltıda lezzetli bir seçenek olabilir.
2. Yağsız Yoğurt: Hem besleyici hem de lezzetli bir atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz.
3. Badem: Küçük miktarlarda tüketildiğinde hem doyurucu hem de kalp dostudur.
4. Somon ve Sardalya: Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan bu balıklar kolesterol seviyenizi dengeleyebilir.
5. Fındık Ezmesi: Şekersiz ve katkısız olanlarını tercih ederseniz, sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.

Tabii ki, bu yiyecekleri tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek de önemli. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Cumali

Mete bey sağlığınızı korumanız açısından kolesterol dengeleyici besinler tüketmeniz gerekir. Tadı lezzetli olan besinleri belirli oranlarda tüketmeniz sonrasında değerleriniz dengede kalabilir. Ancak bu besinleri alırken az miktarda almanız gerekiyor. Dengeli şekilde kolesterolün kalmasını istiyorsanız uzman hekimin belirttiği düzeyde yiyecekler tüketilmelidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

T Kolesterol Nedir?

T Kolesterol Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Kolesterol Düşüren Meyveler Nelerdir?

Kolesterol Düşüren Meyveler Nelerdir?

Güncel

Saraçoğlu Kolesterol Kürü

Saraçoğlu Kolesterol Kürü

Güncel

Hdl Kolesterol Düşüklüğü Kaç Olmalı?

Hdl Kolesterol Düşüklüğü Kaç Olmalı?